måndag 11 juli 2011

Jäst hit och jäst dit...

Nu ska jag tala om för er hur det gick till när jag skulle baka långpannebröd. Jag började fundera på detta i lördags, men orkade inte ta tag i det då. Jag hade bränt mig ganska mycket på mina ben i solen då, jag som ALDRIG bränner mina ben.

Så igår bestämde jag mig för att baka. Åker till coop och handlar till detta. Kommer hem och ska sätta degen och jag inser att jag glömde köpa jäst. Jag går då till willys och handlar istället och det enda jag fokuserar på är jästen, som oxå är det första jag lägger upp på bandet vid kassan. Sådär då var det klart. Går hem och ska sätta degen, men vart fan är jästen? Jo den måste jag ha glömt på willys, för den fanns inte i kassen eller någonstans.

Jag bestämmer mig för att jag tycker det är pinsamt att gå tillbaka så jag tar mig till en annan butik för att köpa jäst. Sedan har jag jästen i handen hela tiden tills jag kom hem, så jag inte skulle råka lägga den eller tappa den nånstans.

Jag är inte det minsta förvånad att det här händer mig alltså. Det bara är så det är!


Så här fint blev mitt långpannebröd till slut... :)

Recept:

50 gr jäst
5 dl vatten eller mjölk
50 gram smör
2 msk sirap
2 tsk salt
13 dl rågsikt (jag hade rågsikt och vetemjöl, typ hälften av varje)
ev brödkryddor
(jag hade i pumpafrön och solroskärnor, samt hade på flingsalt ovanpå).

Smula ner jästen i en bunke. Smält smör och häll i vatten/mjölk, värm till 37 grader. Blanda lite av vätskan med jästen så den löser sig och häll sen i resten av vätskan. Blanda i salt och sirap och sedan mjölet. Blanda till en smidig deg och låt jäsa i en bunke med handduk över i 30 min.

Kavla eller platta ut degen i en smord långpanna (eller med bakplåtspapper). Skär brödet i bitar. Låt jäsa i 30 min till innan du gräddar brödet i 200-225 grader i ca 20 min.

Jag hade ugnen på 225 grader och mitt bröd var klart på 12-13 min... så man får ha lite koll. När jag tog ut brödet blandade jag lite flytande margarin med vatten och penslade över brödet för lite finare glans!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Hahaha jaa förlåt att jag skrattar,kunde lika gärna vart jag serru...Jag har köpt på mej flera st torrjästpåsar att ha i reserv,både för matbröd o röd jäst för vetedeg.Ett tips bara...Tack gumman för att du tycker om mina gamla kort,mästerfotograf kan duej kalla mej men tycker om att ta kort...♥ Tack för receptet!

    SvaraRadera